Metallica – 72 Seasons – Den første vurdering

I går var vi sammen med en god håndfuld andre medier, inviteret til gennemlytning af Metallicas kommende album “72 Seasons” hos Universal Music Denmark. Det er bandets 11 studiealbum. Det skal med det samme siges, at dette ikke er en endelig anmeldelse, da det vil være unfair at skrive det ud fra én gennemlytning. Men det er lidt ord omkring hvad I kan forvente, og ikke mindst, om vi mener albummet er pengene vær.

Vi blev lukket ind i et rum, hvor døre og vinduer blev lukket grundigt. Intet må slippe ud, og af den grund blev der heller ikke sendt lydfiler til os, som vi kunne lytte igennem flere gange. Metallica går meget stille ved dørene, og vil være ganske sikre på at intet slipper ud før tid. Det er da også først den 13. april, altså dagen inden release af albummet, at det bliver muligt at lytte det ordenligt igennem. Dette sker i udvalgte biografer rundt om i verden.

Et langt album med noget på hjertet

Men hvad var det så vi hørte, denne sene tirsdag eftermiddag hos Universal Music Denmark? Det var et album der varer lige godt 77 minutter, og består af 12 numre. Det giver så en gennemsnitslængde på knap 6.42 minutter. Altså igen et af de lange albums med lange sange fra Metallica gutterne.

Det er denne gang tydeligt at høre at de har haft noget på hjertet. Det er et koncept album, som James beskriver som en rejse til voksenlivet. Hvad sker der efter dine første 18 år? Dine første 72 seasons? Hvordan er du i stand til at udvilke dig derfra, og hvad tager du med, hvad kan du ændre på ind i dit voksenliv, og hvad vil forblive? En interessant tankegang. Jeg vil ikke fortolke på teksterne, da disse ikke var til rådighed, og er lidt svære at fange efter én gennemlytning. Men de har noget på hjertet her.

Hardwired møder Reload

Og det høres tydligt i musikken også. De 12 numre er interessante, fulde af fortællerlyst, og ved første gennemlyt utroligt fængende. Kun i et enkelt par numre, fangede jeg mig selv i at tænke på andet end musikken jeg var kommet for at lytte til. Skal jeg referere til tidligere albums, vil jeg sige at dette nye album, lyder som et interessant mix af “Hardwired….” og “Load/Reload” perioden. Vi får hurtige thrash sange, og vi får mere melodiske sange end hørt meget længe. Og et par tunge sataner er der også blevet plads til.

Riffs og alsidighed i overflod

Albummet er spækket til bristepunktet med lækre riffs, gode soloer, fængende melodier, og bedst af alt, er albummet meget aldisigt. Ud over to svipsere, blev det aldrig kedeligt at høre på.

Som I ved, er der udgivet de første 4 sinlger til abummet, men jeg kan roligt sige, uden at love for meget, at The best is yet to come!! Metallica er med “72 Seasons” tilbage i storform, med en opfindsomhed og sangskrivning som ikke hørt i mange år.

Ja, jeg syntes albummet er for langt. Der kunne sagtens pilles 15 minutter af, uden problemer. “Less is more” princippet gælder ikke for Metallica her.

/ fravn

Tracklist:

 1. 72 Seasons
 2. Shadows Follow
 3. Screaming Suicide
 4. Sleepwalk My Life Away
 5. You Must Burn!
 6. Lux Æterna
 7. Crown of Barbed Wire
 8. Chasing Light
 9. If Darkness Had A Son
 10. Too Far Gone?
 11. Room of Mirrors
 12. Inamorata