Viborg Metal Festival 2023 – dag 2

Dust Bolt - fravn_photography

Så var det dag 2 måjerfåkkere. En ting jeg hurtigt lagde mærke til, var fremmødet af folk her på anden dagen. Der var overraskende mange mennesker. Men klokken var selvfølgelig også en halvtime i første koncert, der skulle starte kl. 16.00. Men det plejer nu aldrig at være en hindring for et tømmermands ramt publikum at blive væk til den første koncert på dag 2.

Men fedt nok, og det kom jo så det unge band Galge til gavn. Hvad fa’en spiller Galge egentlig for en genre. De blev nævnt som metalcore fra festivalens konferencier, men det ville bandet sgu ikke have siddende på sig 😉 . “Vi spiller ikke metalcore” sagde frontmand Søren Tuborg. Bare for at få forvirringen væk, så skriver de selv at det er noget mix af død, shoegaze og black. Vurder det selv. Nå, men så er det opklaret. Galges koncert var hurtigt der hvor vi slap i går. Energisk og medrivende, og publikum var ikke længe om at påbegynde de obligatoriske nik med hovedet i takt til de tunge rytmer. Galge skal være lidt glade for energien hos Søren i front, for han er som den eneste på scenen, her, der og over det hele. De andre står der hvor de ankommer, og bliver der til koncerten slutter 😉 .

Galge – fravn_photography

Næste band på scenen delte lidt publikum her i Viborg. Det var Vansind, det forholdsvis nye vikingefolk metal band fra Slagelse. Enkelte personer hørte jeg sige “blokfløjte og sækkepibe høre sgu ikke hjemme i metal”. Men heldigvis var der også mange der var pjattet med dem. Og vi kan ikke tage fra Vandsind at deres genre af metal er festlig og giver et smil på læben, samt man får sgu løst til at danse rundt. Og deres fremføring af musikken og samspillet kan jeg ikke sætte en finger på. Personligt ville jeg gerne have at de også selv ser ud til at have en fest på scenen, for det bliver meget statisk. Der sker ikke så meget, og de overlader ansvaret til publikum om at få festen igang. Får de det element med også, vil det blive et hit. For musikken fejler bestemt ikke noget.

Vansind – fravn_photography

Vi bliver meget ved de sjællanske bands (hvad sker der for det VMF), med endnu et af det gamle bands derovre fra øen. Withering Surface behøver for mange ikke den store introduktion. Først var de der, så var de der ikke. Og nu er de tilbage. Og med deres seneste album “Meet Your Maker” fra 2020, havde de både nyt og gammelt materiale med, som f.eks. åbneren “Walking on Phantom Ice” fra starten af 0’erne, som jeg husker det.

Igen var det tid til de obligatoriske krammere og skålere, med folk der var kommet til i løbet af dagen. Det var tydeligt at se at der var mange der kun havde købt billet til lørdagen, da mange nye ansigter havde indfundet sig på festivalen.

Og nu, mine damer og herre, kom dagens højdepunkt for mig. Det var tyske Dust Bolt. Igen et band VMF havde fundet frem som var gået under min radar. Hvad er Dust Bolt for en basse?? Det er lidt af det hele. Det er et mixtur af thrash, heavy, og endda til tider hardrock med elementer af stoner. De har det hele. Men musikken var en ting, deres ustyrlige energi på scenen var noget andet. En energiudladning af an kaliber der henleder tankerne til Evil Invaders. Og publikum var hurtigt med på denne energi, der i den grad smittede af. Og til slut hev frontmanden både guitar og mikrofonstativ ud midt mellem publikum, hvor han sang videre, mens publikum dansede omkring ham som et træ til jul. Tak til VMF for denne booking.

Dust Bolt – fravn_photography

Inden aftenens helt store hovednavn I Am Morbid, fik vi henholdvis amerikansk død fra Master, samt melankolsk doom fra Katatonia. Sidstnævnte var også et band der delte publikum på aftenen. Nogle var ovenud betaget af bandet, og deres lækre fremføring af denne specielle gerne, mens andre syntes det var lidt kedeligt, og havnede i baren, til endnu flere øl og drinks, samt hyggelige snakke med venner og godtfolk.

Master – fravn_photography

Desværre måtte jeg kapitulere og takke af for en forrygende festival inden I Am Morbid gik på scenen. Men mon ikke der bliver mulighed for at se I Am Morbid igen på et tidspunkt. Den gode Mr. Vincent er ved at have et godt øje for Danmark tror jeg. Det er i hvertfald meget ofte at I Am Morbid bliver præsenteret på en dansk festival. Jeg håber jer der overværede koncerten havde en fest.

Tak til holdet bag VMF for endnu engang at skabe en vellykket festival. Og til alle jer publikummer der dedikeret tager rundt til diverse festivaler i Danmark, vi ses lige pludselig derude igen.

/ fravn