Søndagsfokus – Tardus Mortem

Herhjemme har dødsmetallen altid eksisteret i bedste velgående. Der har igennem tidens løb været utrolig mange danske udøvere indenfor genren, og udvalget af death metal bands har til tider været så stort, at det har været svært at holde øje med alt hvad der er udkommet. Nogle bands er dannet for derefter at lukke ned igen få år efter. Andre har været aktive i mange år og udsendt et hav af plader. Internationalt har navne som Illdisposed, Dawn of Demise, Crocell, Konkhra, Deadflesh m.fl. også klaret sig godt og fået opmærksomhed. Af nyere kunstnere ser vi f.eks. Baest, Wayward Dawn og Chronicle storme fremad med masser af ungdommelig gå-på-mod og sult efter at vise deres værd. I undergrunden hærger bands som Undergang, Vomit Angel, Deus Otiosus, Phrenelith, Taphos samt et hav af andre brutale og beskidte navne som også nyder anerkendelse udenfor landets grænser. Og det er faktisk her midt i den danske undergrund, at vi også finder bandet Tardus Mortem.

Jeg faldt i snak med vokalist/trommeslager Dennis Strømberg til sidste års Metal Magic Festival, hvor han fortalte om sit band, og at de arbejdede på deres debutalbum. For nogle måneder siden fik jeg så fat i albummet, et yderst beskidt bekendtskab ved navn ”Engulfed In Pestilent Darkness”, på bånd, og i forbindelse med Metaltone.dk’s Søndagsfokus, tænkte jeg ved mig selv, at det kunne være lidt interessant at dykke ned i Tardus Mortem for at blive lidt klogere på det hele. Derfor er denne uges fokus på dette band, hvor spørgsmålene er besvaret af orkestret i fællesskab.

Kan I kort præsentere medlemmerne i bandet?

”Dennis på trommer og vokal, Bajer på bas og vokal (og keyboard i studiet) og Lasse på guitar og vokal.”

I startede i 2015, hvor I ændrede navn fra Blacklist til Tardus Mortem. Prøv at fortælle lidt om hvordan bandet blev dannet, og hvorfor I valgte at skifte navn?

”Det startede med Dennis og et tidligere medlem startede bandet som Blacklist i thrash-stilen. Efter noget tid valgte bandet så, at dødsmetal var en mere passende genre for de musikalske idéer, som bandet ønskede at repræsentere, og mente at et navneskift var passende. Tardus Mortem var så det navn, som Dennis fandt på.”

Stilen I spiller er beskidt og primitiv dødsmetal. Hvem er jeres inspirationskilder og hvordan foregår sangskrivningen i Tardus Mortem?

”Incantation og Immolation er de to største inspirationer med mange flere bands som mindre inspirationskilder som f.eks. Mayhem og Pissgrave. Sangskrivningen foregår normalt ved at teksterne bliver skrevet først, hvorefter at Dennis og Lasse finder på passende riffs til de forskellige sange. Derefter finder Bajer på sine bass-lines, og riffsne til sangene bliver så sat sammen i passende strukturer.”

I 2019 udgav I jeres debutalbum “Engulfed In Pestilent Darkness”. Prøv at fortælle lidt om tilblivelsen af albummet og hvordan I indspillede det?

”Dennis er riffskriveren til albummet. Lidt tid efter vores anden demo blev vi tilbudt en pladekontrakt af Great Dane Records. Det motiverede Dennis til at skrive albummet (under lidt pressede omstændigheder). Indspilningen startede i juni 2018. På daværende tidspunkt have Bajer lige brækket sin arm og kunne derfor ikke indspille sine bas lines. På grund af hastværket fik Lasse først lært 5 ud af de 7 sange aftenen før tromme indspilningen. Guitaren og bassen samt vokalen blev indspillet hjemme ved Dennis, da vi havde købt en Shure SM-57. Da vi ikke havde råd til at få albummet mixet og mastered, påtog Lasse sig jobbet af at gøre det. Nikolay valgte at indspille sine soloer digitalt.”

Albummet blev udgivet på bånd via Silverkey Records. Kan I fortælle hvordan det samarbejde blev etableret? Og er der planer om at udgive albummet på andre medier?

”Dennis kendte bestyreren af Silverkey Records privat. Da de hørte, at vi var ved at indspille et album, tilbød de at udgive det på bånd. Egentlig var albummet som sagt planlagt på udgivelse ved Great Dane Records (på CD) men efter samtlige udskydelser, ved vi ikke helt, hvor vi står med den. Vi har også overvejet at udgive det digitalt.”

Hvordan har I oplevet modtagelsen af albummet?

”Vi er positivt overrasket over, vi har solgt kopier af albummet, da vi aldrig har skrevet eller spillet musik for at tjene penge eller blive kendte.”

Hvor meget har I spillet live og hvad har de fedeste oplevelser været?

”Vi har ikke spillet helt så meget live, som vi gerne har villet. Nok grundet at vi har været dårlige til at række ud til venues. Den fedeste koncert oplevelse var at spille med Taphos og Burial Invocation i København og at spille på Godset til Metalcafe.”

Hvordan ser fremtiden ud for Tardus Mortem?

”Vi er klar til at indspille nyt album (dog forsinket på grund af COVID-19). Denne her gang har vi taget os mere tid til at skrive albummet, og det vil markere et skift til en mørkere retning af dødsmetal. Der er flere black metal inspirationer og flere dødsmetal inspirationer.”

Tak for at tage jer tid til interviewet. Nogle sidste ord til læserne?

”Vi vil gerne takke alle fans der har støttet bandet ved at komme til vores koncerter og købt vores merchandise. Det er altid en positiv overraskelse, at der er folk som kan lide, hvad vi laver i Tardus Mortem.”

Og med disse ord siger vi tak for denne gang i Søndagsfokus og opfordrer naturligvis alle tilhængere af møgbeskidt dødsmetal derude til at tjekke Tardus Mortem ud.

Af Skousen