Aalborg Metal Festival ’19 – dag 2

Photo: Hammer

Fredag
Efter en god nats søvn og en man-flu på retræte, finder jeg vej til studenterhuset ved 15 tiden. De første venner er allerede ankommet og vi får lige vendt gårsdagens koncerter, samt deres efterfest på Rock Caféen, inden turen går indenfor, hvor første band allerede er gået på scenen.

Dagens første navn er canadiske Zaum, som spiller dooooom. Setuppet består af en bassist, der også styrer vokalen i en blanding af sang, messe- og strubesang. En trommeslager, samt et backing track. Det er på en måde ekstremt specielt, men samtidig også meget stemningsfuldt. Scenen bliver også indtaget af en kvinde i noget der minder om et mavedanser kostume, som danser rundt til musikken, imens hun skiftevis fægter og balancerer med to sabler på hovedet. Jeg lader mig fortælle at hun også var på scenen i starten af settet, med noget der ligner en krystalkugle. Det er også et meget begrænset publikum der har valgt at dukke op til dagens første koncert, men de få der nu engang er her følger interesseret med.


Efter den obligatoriske pause med sceneskift, er det tid til dagens eneste danske navn, Grusom. Det svendborgensiske rock band, som er blevet et populært navn på de danske rock og metal festivaler, gennem de senere år. Og med god grund. De er garant for at levere en solid koncert hver gang, med deres 70’er inspirerede stoner rock. Og i dag er ikke nogen undtagelse! Vi føres sikkert igennem koncerten, af den altid karismatiske frontmand Nicolaj Jul, der dog i dag ikke har helt så meget krudt i røven som normalt. Fremmødet er stadig ikke prangende. Måske Rock Caféen har været for hård ved folk i går? Os der trods alt er mødt op, får leveret en solid koncert, på deres vanligt høje niveau. Og de modtager fortjent de fremmødtes bifald.

Photo: Hammer

Dagens tredje navn er de tyske dødsmetallere Dawn of Disease. Og efter to navne med henholdsvis doom og stoner rock, bliver der nu skruet gevaldigt op for tempoet. Folk er også begyndt at vågne og indfinde sig i salen, hvor vi bliver udsat for hårdtslående dødsmetal med fede melodier. Der headbanges intenst på scenen, hvorimod der kun bliver til nikken i takt ude blandt publikum. Folk virker dog stadig ikke helt vågne. Efter en god halv time uden så meget pis, bliver Dawn of Disease da også belønnet med et stort langt bifald.

Dag er blevet til aften og tempoet sættes ned igen, nu da DopeLord indtager scenen. Fra første tone bliver vores ører forkælet med en blød og ekstremt catchy stoner rock. Publikum tryllebindes og forføres gennem hele settet og der er ikke ét hoved som ikke nikker i takt. Tiden flyver afsted under de tunge toner, og vi får serveret dagens bedste koncert so far, hvor der kvitteres med dagens største bifald. Fuldt fortjent!

De nu lidt længere pauser mellem sceneskift, bliver igen i dag brugt på at socialisere med venner og bekendte, som der er stødt flere til af i dag.
Efter det tidligere på dagen, primært blev holdt i den tunge og rolige ende af skalaen, er det nu tid til at skifte musikalsk retning, over i den mere folk- og vikingeprægede del af spektret. Første navn til det, er svenske Månegarm, der med deres take på folk/vikingemetal trækker dagens, med længder største publikum. De formår fra første færd at få gang publikum, og der er fuld knald på fra start til slut. De ender da også med at modtage det største og længste bifald i dag, og det med god grund, for det vi lige har været vidne til topper også dagens andre koncerter. Stærk performance fra svenskerne.

Næste navn er Einherjer fra Norge, der blander blackmetal med vikingtemaer. Men hvor Månegarm trak et stort publikum i salen, er det mere sparsomt til start på Einherjer. Der headbanges dog intenst på forreste række, hvor resten af salen forholder sig lidt mere afdæmpet, trods god energi fra et velspillende band. Flere folk finder dog ind i salen som koncerten skrider frem, hvor intensiteten stiger, og bandet gør også deres til at trække folk til, med en god blanding af det tunge og det hurtige. Bifaldene stiger for hvert nummer, og det hele ender ud med, at man står tilbage med fornemmelsen af en rigtig fed koncert, da det hele er slut.

Photo: Hammer

Inden dagen skal afsluttes med endnu en gang folk inspireret metal fra dagens hovednavn, skal vi dog lige have et skud heavy fra svenske Grand Magus. Og klassisk heavy er hvad vi får fra et veloplagt band, der kommer godt ud over scenen og fra start har et godt tag i crowden. Det er kun bandets anden optræden i Danmark. Første gang så jeg dem også, uden at de fangede mig overhovedet, men i dag er det helt anderledes, og jeg er opslugt fra start til slut. Det hele slutter også med en kæmpe ’fællessang’ i sidste nummer. Stærk koncert, der holder det høje niveau der, generelt, har været kendetegnende igennem hele dagen.

Photo: Hammer

Dagens sidste, og et af festivalens absolutte hovednavne, indtager scenen kl. 23.30. Det irske folk/black/keltiske band Primordial, er kendt for liveshows på allerhøjeste niveau. Og denne aften er ingen undtagelse. Den ekstremt karismatiske frontmand A.A. Nemtheangas ejer i vanlig stil scenen og han er om nogen Primordial. Bakket op af et tight spillende band leveres der på højt niveau fra start til slut. Han interagerer meget med publikum gennem hele koncerten. Hans hukommelse virker dog en smule rusten, da han proklamerer at; efter flere års fravær er vi endelig tilbage i Danmark. Har han glemt at de var til Viborg Metal Festival i marts? Til nummeret ’No Grave Deep Enough’ starter en kæmpe pit, og den holdes mere eller mindre kørende resten af koncerten. Det er en gennemført solid præstation der bliver leveret, men det tynder noget ud i publikum undervejs. Om folk er trætte eller Primordial ikke kan holde dem fanget, skal jeg ikke kunne sige, men siver ud af salen gør folk. De tilbageværende hylder dog bandet, som endnu engang viser, hvorfor de er et hovednavn!

Og således er anden dagen af Aalborg Metal Festival nået til vejs ende. En dag der har budt på koncerter leveret på et højt niveau, det meste af tiden. For undertegnede var Månegarm dog dagens højdepunkt, men også Grusom og Grand Magus bør fremhæves for særdeles solide præstationer. Nu er det hjem og få noget velfortjent søvn, inden tredje og sidste dag i morgen.

/Hammer