Aalborg Metal Festival ´19 – dag 1

Photo: Hammer

Torsdag
Efter en længere rejse, ankommer jeg ved 17.30 tiden til nordens Paris, Aalborg. Får fundet vejen til studenterhuset på Gammeltorv, hvor den 18. udgave af Aalborg Metal Festival holdes denne weekend.
Check-in klares hurtigt, bagagen smides i min kammerats bil og der bliver hilst på venner og bekendte, inden turen går indenfor, hvor festivalens første band lige er gået på scenen.

Photo: Hammer

Æren af at åbne årets festival, er tilfaldet danske Defacing God. En lidt hård tjans, i betragtning af at det er torsdag aften kl. 18 og langt fra alle deltagerne på årets festival, har indfundet sig i studenterhuset endnu. Dette lader Defacing God sig dog ikke gå på af. Fra start bliver vi trakteret med deres melodiske dødsmetal, som bliver eksekveret knivskarpt. Det er tredje gang jeg hører Defacing God, og i mine øre bliver de bedre og bedre for hver gang. De tydelige Arch Enemy referencer i deres numre gør dem, let fordøjelige og de får nemt det fremmødte publikum i salen med sig. Frontkvinde Sandie´s scene performance er rigtig god. Der headbanges, drikkes blod og interageres godt med publikum. Den eneste anke er, at det kun er hende der gør det. De øvrige bandmedlemmer er desværre meget stillestående, og kommer ikke rigtig ud over scenen. Lidt ærgerligt, da koncerten ellers er rigtig god, og generelt stærkt udlæg på festivalen.

Inden aftenens andet band, bliver der minglet i caféen i det tilstødende lokale i den lille halve time sceneskiftet varer. 19.10 er det blevet tid til endnu et dansk band. Denne gang er det Swindler der står på scenen, og trods et skidt fremmøde, der er væsentlig ringere end til aftenens første navn, lægges der fra land med en solid omgang rock. Og selvom der bliver serveret velskrevet rock og Esse får skålet og hygget med publikum gennem koncerten, fanger det ikke rigtig. Og det er egentligt først i sidste nummer, at der kommer lidt gang i den, og de høster koncertens største bifald. Fin koncert, dog uden at man har fået fejet benene væk under sig.

Efter endnu et halvtimes sceneskift, hvor halsen bliver skyllet og min ’man-flu’ bliver plejet, er det blevet tid til aftens første udenlandske navn. Den engelske trio med det mundrette navn Inconcessus Lux Lucis indtager scenen og fra første tone bliver vi savet midt over af deres catchy black metal der er blandet med rigelige mængder af heavy og rock’n roll. Aftenens første talstærke publikum får det ene medrivende nummer efter det andet, smidt i hovedet. Forsanger og guitarist brillerer med sublimt guitar spil og bassisten holder sig heller ikke tilbage, og det får tingene til at gå op i en højere enhed. Vi bliver fastholdt i et jerngreb gennem hele koncerten, og vi får leveret aftenens bedste koncert so far!
I den lille pause inden næste act, skal merchboden lige frekventeres. Den obligatoriske festival t-shirt erhverves, og et tilskud til Inconcessus Lux Lucis bandkasse bliver det også til, efter deres fantastiske koncert.

Fjerde band er Nocturnal Graves fra Australien. Endnu engang står den på black metal, men denne gang er det den mere rå og rendyrkede slags. Aftenens største crowd har indfundet sig i salen og er på fra starten. Der headbanges intenst, mens vi bliver smadret igennem af deres take på black metal, som også byder på flere dødsmetalliske referencer. Fed koncert, der høster aftenens største bifald, og bedømt ud fra publikums reaktioner under og efter koncerten, er det aftenens bedste koncert. I mine øjne når den dog ikke helt op på siden af Inconcessus Lux Lucis, men tæt på.
Flere venner og bekendte støder til, så tiden mellem hver band, bliver brugt på at catche op på, hvad der er sket siden man sås sidst.

Tiden er inde til aftenens næstsidste band, italienske Hour of Penance, som spiller brutal teknisk dødsmetal uden så meget pis! Det er hurtig, hurtigere, hurtigst og man kan kigge langt efter de stille passager gennem koncerten. Undervejs er der et par små problemer med guitar/bas, men de rettes hurtigt på et par minutter og så er det ellers fuld smadder igen. Det er tyndet lidt ud i salen, og folk er ikke så meget på, som til Nocturnal Graves før. Til sidste nummer beordres der circlepit fra scenen, det bliver dog kun til en lille omgang mosh’en, som hurtigt går i sig selv igen. Der kastes masser af horn gennem koncerten fra de fremmødte, men det er lidt så som så med bifaldene.

Inden aftenens hovednavn, Deströyer 666, går snakken om deres sidste besøg i Danmark, på Metal Magic festivalen i 2016. En koncert der endte i det rene kaos med masser af ballade mellem bandet og det fremmødte publikum. En koncert hvor undertegnede mistede respekten for bandet, da de rent ud sagt, opførte sig som nogle idioter. Denne aften tre år senere, er tingene dog vendt 180 grader. Der er fuld smadder på fra starten og bandet spiller fedt. Den notoriske frontmand KK Warslut er i godt humør og takker mellem numrene på dansk, joker lidt med sidste koncert og erkender blandt andet, at det ikke gik godt for nogen af parterne. Pitten kører på fuld tryk fra andet nummer og stort set uafbrudt gennem resten af koncerten. De eksekverer deres black thrash med præcision, uden nogen form for udenoms kaos som sidst. Nogen vil måske mene det er ’kedeligt’ sammenlignet med sidst, men bandet formår at få genvundet respekten hos undertegnede. Desværre tynder det gevaldigt ud i publikum som settet skrider frem. Om det er fordi at det er torsdag og nogle skal op og på arbejde i morgen, folk er trætte eller ikke gider Deströyer 666, skal jeg lade være usagt. Bandet gør i hvert fald sit til, at man skal blive hængende og få det hele med, med en glimrende præstation.

Torsdag er så småt blevet til fredag, og førstedagen af festivalen er slut. Dagens højdepunkt var i mine øjne Inconcessus Lux Lucis, mens både Nocturnal Graves og Deströyer 666 også leverede fede koncerter! Nu vil jeg finde mod mit logi, hvor mande influenzaen kan plejes, og forhåbentlig blive bedre til i morgen, hvor den blandt andet står på Grand Magus og Primordial.


/Hammer