Ill Be Damned – Interview

Først vil vi gerne ønske jer tillykke med det nye album “Road To Disorder”. Et fedt og meget varieret album. Hvad er historien bag dette nye album?  Hvad gjorde I jer af tanker da I skrev dette album??

Mange tak, sgu. Road To Disorder er resultatet af et par års skriveri, der for alvor tog fart, da vi drog mod et sommerhus på den jyske vestkyst i slutningen af 2016. Her fik vi skrevet en stor del af det materiale, der sidenhen skulle ende op på albummet. Vi har mere eller mindre bevidst ladet sangene tale og ikke prøvet at udstikke en retning for, at nu skulle vi lave et album, der lyder sådan eller sådan. Sangene fra dette kuld har i næsten alle tilfælde fået lov at blive skrevet færdige, så der var fair chance, og så har vi taget bestik af dem bagefter. Nogen har klaret cuttet til albummet og nogen er endt i skuffen. Det kan være at vi samler op på dem engang i fremtiden. 
Da vi stod i Antfarm Studio med vores producer, mixer og lydguru, Tue Madsen, og lyttede på det færdige album for første gang, kunne vi høre, at det var en eklektisk affære, vi havde stykket sammen. Men den røde tråd viser sig alligevel i tekstuniverset, der kredser om altings uundgåelige forgængelighed – the entropy of all – og menneskets hedonistiske kodning, der har sat hastigheden mod afgrunden i vejret. Vi kan stadig godt nå at ændre på tingenes tilstand, men så skal der satme nogle helt andre boller på whiskyen end hvad nutidens betændte politiske klima og mentalitet byder på. Det er måske, når man ser på det, en mere eksistentiel teksttilgang end på debutalbummet, men vi har vrede nok til flere ting på én gang, så selvfølgelig går vi også stadig efter helt specifikke situationer og personer. En af de nye sange er f.eks. dedikeret til Danmarks ukronede præmieidiot, Esben Lunde Larsen, men hvilken én må folk selv have det sjovt med at finde frem til. Eller komme til vores koncerter hvor vi måske kan hjælpe dem lidt på vej. 

Er I alle med i processen af sådan et albums tilbliven, eller sidder der et par enkelte kreatører i bandet og klarer processen??

Alle er med indover alle sange med deres respektive inputs og ideer, men vi har alligevel en ret konsistent proces i hvordan sangene bliver til. I de fleste tilfælde vil vores rytmeguitarist, Boris, præsentere resten af bandet for nogle riffs, han har arbejdet på i forvejen, som vi så bryder ned i øvelokalet og bygger op som en bandenhed. Som regel vil vi prøve at få groovet og feelingen på plads først og lige så snart det er sat, er det nemmere for os at se, hvilken retning nummeret skal tage i sin fulde form. Så snart nummerets DNA begynder at være på plads, tager Stig en grov øveoptagelse med hjem, skriver en tekst og går derefter ud i sit bette baghaveskur og råber i sin mikrofon, – og så er der sgu en ny sang! Men det står aldrig skrevet i sten, hvordan vi går til det, og vi har – ikke endnu i hvert fald – været et band til at benytte benspænd i videre grad. En undtagelse her er Stephen Hawking Talking, som blev til, fordi vi besluttede os for, at vi nu skulle lave IBDs hidtil hurtigste sang, og den blev meget passende skrevet på tyve minutter. For nu at referere til jeres forrige spørgsmål omkring albummets tilblivelse, kan en af grundene til Road To Disorders mere vidtfavnende sange nok findes i, at vores kreative proces er i løbende udvikling, og at flere bandmedlemmer har været engageret tidligere i sangskrivningen i denne omgang. 

Nu er I jo både albumaktuelle og I er koncertaktuelle. Lige om lidt tager I på turné rundt i landet sammen med Baest. Hvordan kom det i hus at I skulle turnere med Baest??

Det gav bare mening. Baest er nogle af vores gode venner fra Aarhus, og vi har kendt flere af drengene tilbage fra før de overhovedet for første gang sluttede deres HM-2 pedaler til i øveren. Vi har alle vidst gennem det seneste års tid, at vi ville udkomme med nye albums i begge lejre på cirka samme tidspunkt, så timingen er jo perfekt, og så ved vi også, at der – genrernes forskellighed til trods – eksisterer et fællesskab i ånd og tilgang til liveshows, samt i det publikum vi tiltrækker. Og så har vi to bindegale frontfigurer, og alene tanken om Stig og Simon på samme scene på samme tidspunkt var nok til at få alle ombord på ideen på rekordtid. Så den forklaring kan I jo købe – eller også kan det være, at det bare er vores bookere der gerne ville have en undskyldning for at drikke flere bajere sammen. Ingen ved det.

Jeres musik er jo en vanvittig og lækker omgang crazy rock n roll… Hvad kan publikum forvente sig når Ill Be Damned indtager scenen på denne turné??

All things hard and heavy! Vi medbringer en god portion af det nye materiale og snyder selvfølgelig ikke publikum for nogle ældre skæringer. Road To Disorder har gjort det muligt for os at sammensætte en mere dynamisk sætliste, og vi mæsker os i det. Derudover har vi både fået flere guitarer, flere pedaler og flere tammer siden sidste turne, hvilket jo er det fedeste nogensinde. Bare spørg andre folk … der har mange guitarer og mange tammer. Det ér det fedeste nogensinde. 

Har I noget ekstraordinært i ærmet til turneen som I vil løfte sløret for??

Løfte sløret? Næh! – så må I sgu købe en billet og komme og se det. Aij, okay, når I nu spørger, så kan vi da sige, at alt hvad der skete til turneens snigpremiere på årets Grimfest vil finde sted på de kommende koncerter i forstørret og forstærket form. Vi og Baest har virkelig gjort os umage med at sammensætte et show, som byder på nogle fucking skøre og vilde ting. Det er vores ambition at dræne publikum fuldstændigt, så de forlader spillestederne fuldendte og mørbankede. En slags musikalsk umami om man vil. Uden efterfølgende diarré. Don’t ask.

Nu skal I afsted på turné, og har i den forbindelse nok at se til… Men er der fremtidsplaner for Ill Be Damned som I kan fortælle lidt om??

Jamen der kan siges så meget som, at vi allerede er i gang med at skrive nye sange. 

Aflutningsvis kunne vi godt tænke os at høre om der er nogle bands som fungerer som inspirationskilder til jeres musik, og hvis I kunne plukke frit fra alle hylder, hvilket band ville være drømmebandet at drage på turné med??

Puha, det var sgu en af de tunge at slutte med! Som fællesenhed har vi selvfølgelig nogle bands, vi ser op til, men når det så er sagt, så er I’ll Be Damned også et band bestående af fem meget forskellige musiksmage. Der kunne nævnes mange, men for at holde det lidt kort tripper vi bl.a. over sydstaternes groove metal og den svenske rock ‘n roll fandenivoldskhed. Så der er da nok ikke nogen tvivl om at vi ville hoppe ombord med hovedet først, hvis Down eller Hellacopters spurgte, om vi ville ud og lege. Nej, ved du hvad, – stryg den. Vi skal på turné med Tom Jones.
Vi takker Ill Be Damned for deres tid til dette interview… Og så ønsker vi dem alt held og lykke på den kommende turné. 🙂
Af Fravn