Batushka – Atlas 9. maj 2018 – Anmeldelse

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

I går var der kaldt ind til højmesse i den ortodokse kirke på Atlas, direkte importeret fra Polen.
Det var det polske black metal fænomen Batushka der lagde vejen forbi på deres europæiske pigrimsfærd.
Med sig havde de Spanske Pestkraft og svenske Mortuus.

 

 

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

Aftenen blev sat igang af Pestkraft, som var et uprøvet blad for mig. Jeg talte med et par af mine venner efter denne koncert, og det sætter nok desværre stadig mit anstrengte forhold til black metal på spidsen…. De nævnte i hvertfald at Pestkraft havde leveret en fed fed koncert….
Jeg havde et lidt anerledes syn på den… De spillede godt, bevares, og det var da også et fint udstyrsstykke at de var kutteklædte med masker med store ørnenæb.
Men det var den typiske messende, nærmest tranceskabende black metal de spillede. Det glædesløse og kolde lydbillede i det hurtige tempo, og det simple syngende guitarspil. Og det er der heldigvis også et publikum til.
Højdepunktet for mig, var da de spillede et nummer der havde en fed fed groovy lyd over sig. Det var lidt anerledes fedt, og et frisk spark ind i denne ellers mørke og kolde verden.
Jeg kiggede lidt ekstra på frontmanden… Sangeren…. Jeg synes han var lidt bette og fin… Indtil jeg på et tidspunkt fik øjenkontakt med de smukkeste, og nærmest uskyldige unge kvindeøjne i maskens åbninger…. Det var saftsusemig en kvindelig forsanger de havde…. Det forklare de utroligt lækre MEGET highpitch screams der kom fra sangeren.

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

Inden vores polske venner skulle på scenen var det Mortuus fra Sverige der skulle forføre os ud i black metallens kunst…
Jeg vil faktisk ikke kalde det black, det Mortuus spiller. De spiller vel nærmest en røvfed gang stoner metal, med elementer af black.
Det var tungt og headbanging venligt, og super tight.
Ingen tvivl om at Mortuus kan deres tekniske shit…. Som nævnt, er det mere stoner, som så bliver krydret med de bedste black elementer. Det er den syngende guitar, det er den messende sang, og den nærmest tranceskabende atmosfære.
Disse elementer var de mestre i at passe ind i deres groovy stoner stil, med hans stoner lignende growl.
De spillede en røvfed koncert. Og hvis Mortuus har skabt en undergenre til black metal, så er jeg helt klart fan.

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

Efter en lidt længere pause, hvor scenen blev forvandlet til en ortodoks kirke, med levende lys, alter og det hele, så var det tid til at de ypperste præster skulle indtage kirken (fristes man til at kalde Atlas på denne onsdag aften).
Efter en liiiige lang nok intro, hvor der skulle bruges tid til at tænde stearinlys und so weiter, gik musikken i gang fra de ansigtsløse præster. Overpræsten (hvis man kan kalde ham det), messede budskaberne ud til den store og forventningsfulde menighed der var mødt op på et udsolgt Atlas i Aarhus.
Det er et gevaldigt udstyrsstykke Batushka stiller op med…. Til trods for at de er stort set 100% stillestående hele koncerten igennem, er der bare så meget at se på i den “kirke” de har installeret på scenen. Og deres musik, tiltrods for at det er fuldt ud og hele vejen gennem black metal, så formår de alligevel at variere det nok til at det aldrig bliver helt trivielt og kedeligt.
Det er messende, det er dragende og det er hypnotisk det de laver. Og så spiller de faktisk pisse godt.

Foto: Steffen Jørgensen (photo.stffn.dk)

Eneste ting jeg kan være i tvivl om med dem på sigt, er deres dragende og mystiske show. Jeg så dem for første gang sidste år på Copenhell, og anede ikke hvad jeg gik ind til. Men det var så spændende og facinerende det show de lavede, med den opbygning der var i det, at det var en af de mest spændende og anerledes oplevelser.
Nu så jeg dem så igen, og vidste hvad der skulle ske…. Det gjorde at en smule af magien forsvandt… Men stadig var det smukt og dragende… Men om konceptet bliver ved med at holde når man har set dem 4. og 5. gang, tvivler jeg på… Men måske de også nytænker hen af vejen… Vi må se.
I hvertfald var det en fed koncert, og alt i alt en lækker aften på Atlas i black metallens tegn, til trods for at jeg ikke helt har fanget det endnu.
Aftenen får 4 ud af 5 stjerner, da jeg alligevel følt mig godt underholdt det meste af aftenen.

Af Fravn