Billy Boy in Poison – interview

I samarbejde med Elevation Denmark, bringer vi dette interview, hvor album aktuelle Billy Boy in Poison ser  på bl.a. udviklingen af den danske metalscene, deres egen udvikling fra “hyggeband” til et band med et mere “voksent” udtryk, samt hvad de forventer af 2018.

1. Billy Boy in Poison, I er efterhånden et band med en del år på bagen. Kan I fortælle os en smule om, hvordan I ser den danske metalscene nu, fra den gang I startede?

Det er vores indtryk, at metalscenen er inde i en opgangsperiode. Der dukker mange fede nye bands frem, og der virker også til at være et publikum til dem.

Dengang vi startede, lavede mange bands stadig halvsløje demoer med ringe produktion – os selv inklusive. Det har ændret sig. Bands modnes nu i øvelokalet frem for på spillestederne, så når nye bands dukker op, kommer de ofte med ‘fuld pakke’ – topprofessionelle optagelser, højt teknisk niveau og lækkert merchandise.

Den store pladekontrakt med en stor pose penge er sjældent realistisk i dag. Der er ikke mange penge i det og man får ikke noget forærende. Derfor skal man selv sørge for et færdigt produkt og koncept. Det har givet en herlig DIY-ånd i miljøet, men originaliteten følger så ikke altid med, for det kan tage tid for et band at udvikle.

Men bundniveauet er blevet rigtig højt, for der er kamp om opmærksomheden på de sociale medier, alverdens platforme er tilgængelige, og et bands succes bliver ofte målt på dets aktivitet på nettet. Så bands skal komme med noget, der er værd at bemærke.

2. Det nye album Invoker spiller på masser af groove og endda black metal visse steder. Hvordan ville I forklare jeres seneste musikalske udvikling?

Ligesom på forrige album “Watchers” er det moderne dødsmetal, der er udgangspunktet. Og groove har altid været et centralt aspekt i vores musik og udtryk. Det er en fællesnævner hos mange af vores musikalske inspirationskilder, så det er noget, vi naturligt har søgt at perfektionere.

Men vi har også kigget i retning af bands som Gojira, som har sin helt egen identitet, og hvor atmosfære ofte betyder mere end at spille hurtigt. På det nye album har vi haft lyst til at skære mere ind til benet og lade de gode idéer folde sig helt ud, både i højt-til-loftet-stykker og de mere aggressive. Derfor har vi prøvet en less is more tilgang, hvor teknisk show-off måtte vige til fordel for det overordnede billede.

Dette har, sammen med den nye vokalist Hjaltes fantastiske evner inden for high pitch, givet en mere blacket kant, som fungerer rigtig godt. Et godt eksempel er albummet første single Iron Grip, som fik super fed respons for at være iørefaldende, samtidig med at der er smæk på.

3. Jeres nok mest kendte musikvideo før Iron Grip var den herlige spoof video, hvor I har en ironisk distance til black metal. Det der med at være komisk for herefter at lave en meget seriøs video – hvilke tanker ligger bag, når et band gør det?

Black metal videoen til “Contaminated”, som vi lavede i 2010, fik en del views og omtale – og vi ved, at selveste Abbath har set den (han syntes efter sigende ikke, at den var særlig sjov). Vi havde det skideskægt med at lave den en halvfuld eftermiddag i de svenske skove.

Der skal være plads til noget sjov, men dengang var vi også et yngre demoband med et ikke så defineret udtryk. I dag er vi både som personer og band mere modne og har en stærk vision for, hvad Billy Boy in Poison skal udtrykke kunstnerisk, musikalsk og visuelt. Vi vil noget med bandet, vi har store ambitioner og vi har en plan!

Når vi på den måde tager den ‘seriøse’ tilgang til projektet, giver det heller ikke mening at fjolle så meget rundt mere. Selvom det naturligvis også er for at have det sjovt, at vi gør det.

4. Hvad er dit yndlingsnummer på pladen, og hvilket nummer ville du anbefale, at folk skal starte med?

Vi har alle sammen forskellige favoritter. Nogle er glade for de lange og stort opbyggede numre som “Exodus” eller “Black Gold”,  mens andre er glade for de mere ligefremme bangers som fx “Morcar” og “A Walk on Broken Bones”.

Men for en ny lytter er en god start helt klart første single Iron Grip. Det er et nummer med masser af smæk på, som samtidig er relativt simpelt og catchy. I verset kan man høre de nye black metal-inspirationer, der er et fedt tungt omkvæd og et meget effektfuldt atmosfærisk mellemstykke.

5. Hvilke forhåbninger har I for 2018?

Med Invoker vil vi for alvor ud over rampen! Vi har spillet i en del år og udgivet tre EP’er og to albums, og i dag er materialet og liveshowet på et niveau, hvor vi er klar til at spille de fede festivaljobs og har en chance i udlandet. Nu satser vi og giver den fuld gas.

Så vi håber, at publikum, metalpresse og koncertarrangører får samme indtryk.

VI er ved at booke en Dk-tour til foråret, som tegner rigtig lovende, og hvor vi kommer godt rundt i landet (flere detaljer følger). Til sommer har vi kig mod festivaler, og til efteråret vil vi gerne til udlandet.

Samtidig vil vi gerne have god feedback og fortsætte udviklingen som band, så vi kan blive ved med at løfte vores game på alle fronter.