Copenhell 2017 – Epilog

Det er på tide at gøre status over dette års Copenhell. Hvad var godt?? Hvad var mindre godt?? Og hvad var de helt store positive overraskelser?? Vi har her samlet en top 3 over alle tre kategorier.

Men først vil vi gerne komme lidt ind i den debat der har været i gang siden søndag, hvor porten til helvede lukkede for sidste gang i 2017. En debat om hvorvidt Copenhell er blevet for meget Copenhardrock, eller Copen-ikke- i-nærheden-af-hell. Det er bare en rigtig svær diskussion at komme ind på. Så snart der er to festivalgængere, vil der også være to forskellige syn på hvad der er godt og ikke godt. Hvilken genre der skal være dominerende, og hvilken der ikke skal. Det er bare ikke en skid nemt at please alle. Skal det være ren Death, Grind, Ekstreme…. Eller skal det være en god blanding af Death, Thrash, Hardrock, Power….. Vi er ikke et øjeblik i tvivl om at det sidste er det der sælger.

Mange mener at Copenhell har “solgt sin sjæl” for ussel mammon, så der kan komme flere penge i kassen, ved at invitere crowd-pleasere som f.eks. Europe og Airbourne. Mange andre mener at det var det helt rigtige at gøre.

Vi hos METALTONE.DK er ikke et øjeblik i tvivl om at det brede program er vejen frem for en festival der er ambitiøs og ikke forventer at dø ud i morgen eller om 2 år. Tvært imod er vi sikre på at det vil styrke festivalen i det lange løb. Både nationalt og internationalt. Vil man have det snævre hårde og brutale line-up, findes der masser af mindre metalfestivaler rundt om i landet. Copenhell tænker både nationalt og internationalt, og det er den rigtige vej frem for festivalen, og for den sags skyld også Danmark, når vi snakker musik.

Jeg er på intet tidspunkt nervøs for at Copenhell bliver for Copenpop agtig. Copenhell vil altid have fokus på den gode metal, og Copenhell vil altid have fokus på det rigtige publikum. Et publikum hvor alle føler sig som én stor familie når de gæster Copenhell. Bevares, det kan jo nok ikke undgås at der er et enkelt fuckhoved eller to når man invitere 23.000 mennesker. Men Copenhell vil aldrig miste fokus på dette område. Det tvivler vi overhovedet ikke på.

Nok om denne diskussion, som vi alle nok aldrig bliver 100% enige i. Nu til vores top 3.

Hvad var godt??

På 3. pladsen stod valget mellem Airbourne og Slayer. Airbourne som skabte den fedeste fest foran Helviti. De levere sgu bare varen hver eneste gang. Men….. 3. pladsen går til Slayer. De aldrende drenge er åbenbart fuldstændig utrættelige og urokkelige i deres fremtoning og vildskab. Første gang jeg så Slayer, var på Roskilde Festivalen i 1995. Der er ikke sket meget nyt siden dengang. De er blevet ældre, jo jo…. Men vildskaben og musikken er den samme. Og det er der jeg falder lidt af på Slayer. Det er sgu lidt for ens det de laver. Det nye album lyder som det de fremførte i ’95. Men, de får sgu denne 3. plads for deres ihærdighed og evige vildskab. Og så kan vi ikke tage fra dem at de bare er yderst velspillende og voldsomme på den fede måde på denne turné.

På 2. pladsen har vi Five Finger Death Punch. Specielt Hr. Treo vil nok få sin kaffe galt i halsen hvis han så denne pladsering til 5FDP. Han havlede selvsamme og deres show ned tidligere på ugen. Vi giver dem en 2. plads, da vi synes at de skabte en kæmpe fest. Med deres blanding af tung Heavy Metal, og hardrocket fællessang, havde de Copenhell i deres hule hånd sidste fredag. Og det til trods for en stand-in som frontfigur på vokalen. Man kunne have sine bange anelser om det ville blive en fiasko, men disse tanker blev heldigvis hurtigt banket godt og grundigt i smadder mod betondækket på Refshaleøen. Tommy Vext vandt publikum fra første nummer. Han var en crowd-pleaser uden lige, og koncerten var en af de bedste på Copenhell i år.

På 1. pladsen finder vi endnu et hovednavn. System Of A Down leverede intet mindre end en fuldstændig overdrevet blæret magtpræstation af de sjældne. Inden koncerten var vi lidt nervøse. Vi vidste ikke rigtigt hvad vi skulle håbe på. Drengene fra SOAD har ikke lavet noget nyt siden 2005. Så det blev jo lidt af en Greatest Hits koncert. Men hold nu da fuldstændig kæft hvor var det en fed en af slagsen!!!!! Tusind tak til Copenhell for denne booking, som virkeligt må gå over i Copenhell-historien som en af de bedste bookinger set ud fra kvaliteten af koncerten.

Hvad var mindre godt??

På 3. pladsen finder vi Europe. Om det er fordi vi havde for store forventninger til dem og deres gamle hitplade med The Final Countdown, ved jeg ikke. Vi havde håbet lidt på noget lækkert nostalgi. Men det skete ikke. Europe har lavet en masse nyt siden den gang. De har fornyet sig, og er til tider blevet lidt tungere i lyden. Meeeen……. De er tydeligvis et band der lever meget højt på succes-albummet fra dengang. Europe er altså kun et middelmådigt hardrock band. Jeg er ked af at sige det. Havde de ikke lavet The Final Countdown, havde de enten ikke eksisteret mere, eller også havde de stadig kun spillet på de mindre scener rundt om i Sverige. Men, vi kan ikke tage fra dem at de altså har lavet et af de største og mest populære hits i musikhistorien. Det kan vi trods alt aldrig tage fra dem.

På 2. pladsen finder vi Alter Brigde. Jeg kendte dem ikke inden Copenhell, og jeg kender dem ikke efter Copenhell. Deres hardrock var jævnt kedeligt, og deres koncert var jævnt kedelig. De kom aldrig udover scenen, og de fik aldrig rigtig fat i publikum. Paradoksalt nok var det så den koncert der skabte Copenhell rekort i crowdsurfing. Måske er det fordi publikum kedede sig for meget, jeg ved det ikke. Men en wauw-hvor-en-fed-koncert blev det bestemt aldrig.

på 1. pladsen bliver vi nødt til at smide vejret ind. Øv øv øv, hvor var det ærgeligt at vejret ikke var med os i år. Det sætter sgu bare lidt en dæmper på festen. Specielt om lørdagen hvor det regnede det meste af dagen. Det tog bare rigtig lang tid for mange at komme i gang. Det hjælp heldigvis omkring Europe-tid, da solen brød igennem og det holdt tørt resten af dagen og natten. Vi satser og håber på meget bedre vejr næste år.

Den positive overraskelse.

På 3. pladsen har vi polske Batushka. Jeg kendte dem ikke før jeg gik hen til Pandæmonium, og anede ikke rigtigt hvad der ventede mig. Men da jeg så sceneopstillingen som lignede en vanvittig, og en smule uhyggelig okkult kirke, kunne man næsten regne ud hvad der ventede. Kutteklædte, ansigtsløse mænd, messede deres dødsmetal ud over Copenhell. Det var bare så super mega gennemført, så man blev sgu helt draget af det. En røvfed oplevelse, som virkeligt fortjener denne 3. plads.

 

Ja ja ja….. Det er så pisse søgt, og på grænsen til kvalm røvslikkeri…. Men 2. pladsen på denne liste er alle de frivillige på Copenhell. Om det var folk i garderoben der stod i læ for regnen, eller om det var folk der var langt væk fra festen der skulle sidde vagt ved autocamper pladsen i regnvejr, så blev man bare altid mødt med et smil og venlighed. Og det var på alle tider af døgnet. I kan sgu godt klappe jer selv på skulderen. I er en gigantisk del af Copenhell og den succes festivalen har. I og festivalen kan være røvhamrende stolte over indsatsen!!!

På 1. pladsen finder vi et band der har spillet på Copenhell tidligere. Det er det danske FolkMetal band Huldre. Jeg havde aldrig hørt dem før, og jeg har aldrig rigtig lyttet til FolkMetal….. Men der må jeg sige at Huldre har åbnet mine øjne for en ny genre. Huldre spiller en blanding af folk/elver/hvad-fuck-det-ellers-er musik blandet med de tunge dejlige riffs og hurtige strofer fra det bedste metal. Og de gør det sataneme til perfektion. Hold nu helt kæft. Huldre er helt sikkert kommet for at blive. Specielt hvis de kan ramme flere som mig, der har været totalt uvidende omkring FolkMetal. TAK Huldre…. Jer skal jeg  dæleme opleve igen. I har SÅ meget fortjent denne førsteplads på listen over positive overraskelser.

Med denne Epilog er Copenhell 2017 desværre for alvor ved at være slut. Vi glæder os vanvittigt meget til næste år. Vi ses venner!!!!