MGLA – Voxhall – 21.november 2022

I dag blev min verden beriget.
Det er kun få dage siden, at jeg blev præsenteret for MGLA’s musik. Selv ud fra højtalerne på et TV jeg har haft siden ruder konge var knægt, fangede bandet min interesse. Der var altså bare noget i deres lyd som vækkede min begejstring. En fylde, en fuldstændighed og jeg tillader mig at kvalitetsstemple deres musikalitet. Helt og aldeles symbolsk vel at mærke.

Sisyphean 3,5/5

Nok om det nu. For der var jo både, special guests og support med i pakken. Det var mandag, så med det i betragtning, at folket er i hverdagens magt, business as usual, så var første band medvirkende faktor til min sindstilstand og dens vej mod kulmination. Indrømmelse: Jeg var DØDtræt, men første band, Sisyphean, gav mig lov til bare at være netop dét. Bare at være. Død.
Sisyphean er et litauisk black metalband. De spiller kreativt over en palet, der omfatter rige nuancer af melankoli. Med trommerne som en helt central rolle i musikken. Dét og en introspektiv atmosfære, der tillod mig at synke ind i min helt egen dunkle verden. En verden hvor rødt monokromatisk lys, omfavnede os alle i en røgsky. Som at befinde sig i skudlinjen foran en kolossal e-cigaret.
Når det så er sagt, så kunne lyden være bedre. Der var en lidt for høj og disharmonerende diskant lyd fra den ene guitar, der altså ikke spillede med det øvrige instrumentale. Hvis i spørg mig.
Den sidste sang: ”Hearts of Mercury”, blev præsenteret med: ”This is the most babaric shit you’ll ever hear”. For at være helt ærlig, så kunne jeg ikke høre betydelig forskel fra øvrige sange til koncerten.

Ulcerate 2/5

Næste levende billede var Ulcerate. Et dødsmetal band med base i New Zealand. Flere folk var kommet til og der var ikke længere et stort tomt område i salen. Lysshowet var her så levende, at jeg flere gange instinktivt bukkede mig, i frygt for at få en lyskegle i hovedet. Imponerende. Ulcerate fremførte melodier med en gennemtrængende, ansigtsskærende og markant dissonant lyd. Jeg reflekterede lidt over om, lyden i sig selv, blot bar præg af pladsmangel og krævede et større rum. Det føltes samtidig som om, at trægulvet maksimerede lydtransmissionen og havde en forstærkende effekt på den rungen, der forekom. Det var svært at høre noget, med eller uden ørepropper. Men aftenen fløj af sted og inden længe stod hovednavnet solidt plantet på scenen. Ansigtsløse.

MGLA 5/5

For nu til den kulmination jeg nævnte for et øjeblik siden. Storladent, ekspressivt og black metal når det er bedst. Rent visuelt. Det absolut første jeg kom til at tænke på, da jeg så MGLA’s bandmedlemmer. Det var en blanding af Batushka og Garea med bikerjakker. Musikalsk, udover genren, er de uforligelige. Publikum var nu en god del og det gav tydeligt et indtryk af at: Her er bandet vi, de fleste, er kommet for at overvære.
Jeg indrømmer dog lige at MGLA’s setliste ikke var præget af enestående sangtitler af kreativitet, men indholdet var forrygende. 2 af sangene havde hver især 4 versioner af sig, som udgjorde 8 tracks, herunder det indledende track ’Age of Excuse II”. Herudover var kun 2 yderligere andre forskellige tracks, som også indikerede, at der er flere versioner af selvsamme. Ukonventionelt og ikke særlig nytænkende. Men skide være med det, for musikken var legendarisk.
Jeg har tilstrækkelig musikalsk erfaring til at høre og se, at dette band er supertekniske og hammerdygtige. Med evne til at udøve optimal kontrol over deres instrumenter og stemmebånd, for så at skabe akkurat de præcise musikalske effekter, de selv ønsker. Det var en særdeles opløftende stemning, til trods for musikkens dystre nuancer og det mørke, der på aftenen, blev kastet over os. Som at drukne i Sortehavet på morfin. Og hvor melodierne manifesterer sig i form af afslappethed, med en udpræget følelse af velbehag. Sådan helt euforisk. Hvor alt bare spillede.
Med Darkside på trommer, der kompetent og teknisk smadrer igennem tunge og kulsorte melodier. Som også er bemærkelsesværdig dygtig på og med et varieret antal af bækkener.
Og særligt én lyd sidder i mig. Stortrommen, der til tider formåede at lyde som en ’Sensurround’- effekt i en biografsal. Der hvor et lavfrekvent output forårsager en kropslig fornemmelse hos publikum, der resulterer i en følelse af dyb involvering og tilfredsstillelse. Dét, understøttet af helt overlegne vokaler, der skrigende harmonerer fyldigt, men med dybde. Det var en storslået oplevelse.
Til helvede med black Friday. Det her var Sort Mandag.

/ Iben Neergaard

MGLA’s Setlist

 1. Age of Excuse II
 2. Exercises in Futility I
 3. Exercises in Futility IV
 4. Mdłości II
 5. Age of Excuse V
 6. With Hearts Toward None I
 7. Age of Excuse IV
 8. Exercises in Futility II
 9. Exercises in Futility V
 10. Age of Excuse VI
 • Sisyphean
 • Ulcerate
 • MGLA
3.5