Abbath + support – Amager Bio – 13. februar 2020

Photo: Hammer

Efter en uges pause fra koncerter, er jeg tilbage i Amager Bio, hvor der i denne uge er en mere blandet pakke sammenlignet med sidste uge, hvor det var ren thrash metal.
Denne uges pakke hælder dog mest over mod black metal, da både aftenens hovednavn Abbath, samt support 1349 og til dels Vltimas begår sig i denne subgenre indenfor metallen.
Men første band denne aften er Nuclear fra Chile, og de spiller ikke black eller noget der hen af. De spiller derimod thrash! Klokken 18.58 starter deres intro med et brag, rent ud sagt. Faktisk sådan et brag, at der er flere, i den under kvart fyldte sal, der nærmest letter fra gulvet i chok! Efter små to minutters intro indtager bandet scenen, og fra første riff, stiger mine forventninger. Uden at kende noget til bandet, ved jeg ikke hvad jeg går ind til, men fra åbnings riffet er jeg solgt! Det ene fængende nummer efter det andet, med fræsende riffs og knivskarpe soli, bliver serveret sikkert fra scenen. Bevares, de har ikke opfundet den dybe tallerken, men det gør ikke noget, for det rykker sgu!
På en lille halv time, får de overbevist publikum i salen, samt undertegnede, om at det var godt at man dukkede op fra start i aften. Publikum kvitterer med et velfortjent stort bifald. Nuclear er helt klart et band jeg skal lytte mere til!

Efter en halv times pause, er det blevet tid til aftenens første omgang black. Det står norske 1349 for, og de spiller” selvfølgelig” en rå gang true norwegian black metal. Med både corpse paint, læder og nitter følger deres visuals musikken til fulde.
I pausen efter Nuclear, er der mødt markant flere folk op i salen, og det er tydeligt at der er mange der (også) er kommet for 1349. På scenen spilles den uhellige musik med en seriøsitet, hvor der ikke er plads til sjov og ballade, som det ses hos visse andre inden for black metallen. På scenen er der specielt én der gør sig bemærket; den navnkundige trommeslager Frost, kendt fra blandt andet Satyricon. Han er et bæst bag de tønder, og det er svært ikke at blive importeret, når man ser og hører ham spille! Han løfter virkelig bandet, som giver en ganske god black koncert, uden dog at blæse mig bagover, i de godt tre kvarter det varer.

Photo: Hammer

Efter en lidt kortere pause end den forrige, er det blevet tid til Vltimas. Supergruppen bestående af David Vincent, Rune Eriksen og Flo Mounier. Flankeret af én guitarist og én bassist, får vi en komplet gennemspilning af deres debutplade ”Something Wicked Marches In” fra sidste år. En plade der i min optik var en af de bedste plader udgivet i 2019. Deres blanding af død og black metal, ramte godt på plade, men rammer om end endnu bedre live. Det hele spiller simpelthen!
Bandet eksekverer musikken med en overlegen sikkerhed og lyden er i top, så man kan hører alle detaljer. Forsanger David Vincent, iført lang frakke og cowboyhat, styrer slagets gang med sikker hånd. Han interagerer med publikum gennem hele settet, hvor der også er plads til et par jokes undervejs.
Efter tre kvarter er vi nået igennem hele pladen og bandet hyldes fortjent, af den godt fyldte sal.

Photo: Hammer

Efter en sidste pause, er det tid til aftenens hovednavn.
Abbath er på tour med sit andet soloalbum ”Outstrider” fra sommeren ’19. Jeg er lidt spændt på hvordan aftenens koncert kommer til at forløbe, med tanke på den, mildest talt megen ballade, der har været omkring ham, det sidste stykke tid. Blandt andet efter en skandale koncert i Buenos Aires i november sidste år, hvor resten af touren i Sydamerika måtte aflyses, da Abbath måtte gå i afvænning. Hvilket nok også var tiltrængt, da han længe har været kendt for at gå hårdt til de våde varer.
Men midt i sidste måned dukkede en video op, hvor han fortalte at han nu var klar til Europa touren, efter at have været tørlagt i to måneder. Med det i baghovedet, starter koncerten, og forløber overraskende godt. En vanddrikkende Abbath spiller rigtigt godt og sikkert. Vi får både numre fra debuten, fra det nyeste album og også nogle stykker fra hans tidligere band Immortal, blandt andet ”Against the Tide” og ”In My Kingdom Cold”. Der er heller ikke så meget pjat i settet, som tidligere set. Lidt er der dog plads til og publikum elsker det!
Samspillet på scenen er godt og lyden generelt god, dog ikke helt så god som til Vltimas. Trods de lidt bange anelser inden koncertstart, får vi en virkelig god koncert. Langt bedre end jeg havde turdet håbe på! Abbath spiller black metal og det fungerer altså bare lidt bedre når han ikke er stang vissen.

Efter en times Abbath, er aftenen i Amager Bio nået til vejs ende. En aften der mest har stået i black metallens tegn, dog med nogle små sidespring til thrash og dødsmetal.
Aftenens overraskelse var helt klart Nuclear. Mens aftenens bedste koncert blev leveret af Vltimas. Der spillede alt bare! Alt i alt blev der dog leveret på ganske højt niveau aftenen igennem.

/Hammer