Killtown Death Fest 2019 – Dag 1

Photo: Hammer

”The Decompomorphosis”
Torsdag
Det er med spænding, at jeg ankommer til Pumpehuset i København, i dag ved 16.30 tiden. Det er nemlig i dag, at den danske undergrunds festival Kill-town Death Fest starter.
En festival der debuterede tilbage i 2010, og var en årlig tilbagevendende begivenhed frem til 2014 hvor den blev lukket ned. Til manges glæde genopstod den igen i 2018, og vi skal nu i gang med år 2 efter genopstandelsen. Og dette er min første gang her.
For dem som ikke har hørt om KTDF (Kill-town Death Fest) så er det en undergrundsfestival, som fokuserer på dødsmetal, gerne den rådne og bestialske af slagsen. Den har et uhørt bredt internationalt line-up, der venter mig og de andre deltagere de kommende 4 dage.
Jeg går til info point, for at melde min ankomst, og efter et hurtigt check-in, skal jeg lige forsynes med det obligatoriske festival merch fra merchboden. Der er et godt udvalg af merch, uden at det tangerer kræmmermarked tilstande, som set på andre festivaler, og som ovenikøbet er i et prisleje hvor alle kan være med. God stil, det er der mange andre festivaler der kan lære noget af!
Herefter går turen op i den lille sal, som i anledningen er døbt Black Stage, hvor første band allerede er på scenen. Det er det Israelske band Kever, som spiller deres første koncert, nogensinde, uden for hjemlandet. Der bliver trakteret med kompromisløs død gennem godt 30 minutter. Lyden er i top, og til trods for at det er åbnings navnet, er den lille sal godt fyldt med hoveder der nikker i takt med musikken. Godt udlæg på festivalen, som sætter barren højt for hvad der venter os senere.
Programmet på KTDF til tilrettelagt således, at INGEN bands spiller samtidigt. Dette gør at man har mulighed for at se samtlige navne på programmet, hvis man lige planlægger sine mad, drikke og toiletbesøg lidt.
Præcis kl. 18 går det løs på main stage, som ligger i den store sal. Canadiske Chthe’ilist tæsker os igennem med en bestialsk sonisk omgang død. Lyden er mere beskidt her, men det passer godt til musikken. Det er tydeligt at det er et navn mange har set frem til. Der er godt gang i publikum oppe foran, hvor der bliver headbanget på livet løs, og de høster stort bifald efter hvert nummer. Jeg er dog ikke så begejstret i begyndelsen, men som settet skrider frem, kryber det dog mere ind under huden, og jeg ender med at stå tilbage med følelsen af, at det var en fed koncert, da det er slut.
3. navn er Lucifericon som spiller blackened death. Ved ikke om det er tidspunktet der gør det, men det virker som om at koncerten bliver nedprioriteret af publikum. Der er pludselig meget tomt, i forhold til under de 2 første navne. Ser selv de første 3 numre, inden jeg som størstedelen af publikum fortrækker udenfor, for at få noget frisk luft og finde noget mad.
Aftenens 4. navn er finske Corpsessed på main stage. Deres fængende old school dødsmetal tilsat doom elementer, som sætter den helt rigtige horror stemning, holder lytteren i et nådesløst halsgreb gennem hele settet. Bedste koncert, so far, efter min mening.
Næste navn Adversarial, bliver for undertegnedes vedkommende, skippet efter et par numre, til fordel for frisk luft samt at få slukket tørsten i byhaven, mens der samles kræfter til aftenens sidste 3 navne.
Kl. 22 er jeg igen klar, hvor Abhorrence indtager scenen i den store sal. Den står på en effektiv gang old school død, der med de groovy elementer, får crowden til at gå amok. Aftenens første pit er en realitet og en enkelt stage diver bliver det også til, som dog hurtigt ryger i gulvet midt i pitten. Bandets front growler nævner at det er deres første koncert uden for Finland i 29 år! KTDF forstår sgu at finde de eksklusive navne. Det er tydeligt at mærke hvordan niveauet stiger som aftenen skrider frem. Abhorrence leverer aftenens bedste koncert, og de høster også det største og længste bifald. Fuldt fortjent!
Med det stigende niveau hidtil gennem førstedagen, slår tanken mig: Kan blive det ved med at stige? Eller har Abhorrence leveret dagens bedste koncert? Svaret kommer promte da næstsidste navn for i dag, går på black stage. Suffering Hour indtager scenen med deres blanding død og black, som rammer publikum som et spark i ansigtet og vi bliver gennemtæsket gennem hele settet, så hver en nakke i lokalet burde kunne mærkes, de efterfølgende timer. Det ene bestialske riff efter det andet, regner ned over os, som de kraftige eftermiddags byger, tidligere på dagen. Absolut bedste koncert i dag, og bedømt på køen til deres merch efter showet, er jeg tilsyneladende ikke den eneste med den mening.
Det er blevet tid til dagens sidste navn, og nok festivalens hovednavn? I hvert fald det mest kendte navn på dette års plakat. Det er de svenske dødsmetal legender Grave! Med et specielt old school set til lejligheden, bestående af kun deres helt gamle materiale, er der lagt op til et ”One off” show. Grave leverer som altid varen, og de fremkalder også dagens/aftenens største og vildeste pit, som eksploderer til ”Extremely rotten flesh”. Til trods for, det til lejligheden specielle set, er fremmødet mildest talt skuffende. Grave leverer, endnu en gang varen og viser at de ikke lide af metaltræthed. Sammenlignet med sidste gang jeg så dem, på Wacken Open Air, for en måneds tid siden, får jeg denne aften en endnu bedre koncert.
Og med denne afslutning på første dagen af KTDF, som er gået hen og blevet til fredag, er det på tide at vende næsen tilbage mod mit logi, hvor dynen venter og de mange indtryk og oplevelser fra førstedagen kan fordøjes, inden det går løs igen, i morgen eftermiddag.
/Hammer