Iron Fire – Dawn of Creation – anmeldelse

Selvom vi herhjemme har flere metal bands end nogensinde før, vil det være synd at påstå, det ligefrem bugner med kunstnere der gør sig i den traditionelle metal. Der er nogle der stadig holder de klassiske dyder i hævd, men det er nok de færreste af disse der kan prale af at have 20 år på bagen. Iron Fire er dog en af undtagelserne. Bandet startede ud tilbage i slutningen af 90’erne og udgav den nu næsten kult-agtige debut-skive ”Thunderstorm” i 2000. Stilen var fra starten power metal – eller true metal som den var navngivet i de år, efter svenske Hammerfall havde givet genren et velfortjent comeback.

Iron Fire har igennem alle årene været forsanger Martin Steenes hjertebarn, og han har overlevet tider med modgang, kampe mod pladeselskaber, problemer med line-up osv. og står nu her i 2018 med sin makker igennem de sidste mange år; guitaristen Kirk Backarach samt den originale trommeslager Gunnar Olsen og kan fejre bandets jubilæum med en massiv satan af en udgivelse – ”Dawn of Creation”. Bandet blev reduceret til en trio for nogle år siden, hvor Steene også begyndte at tage sig af bassen. De udgav den fede ”Among the Dead” i 2016, og trods rødderne ikke længere fylder fem par sko som i starten og lyden er blevet en anelse hårdere og mere mørk, lyder Iron Fire stadig som Iron Fire.

I forhold til ”Dawn of Creation” var den oprindelige idé, at udgive en greatest hits-plade, men grundet problemer med ophavsretten til flere af de gamle numre, blev den plan hurtigt sløjfet. Andre idéer kom på tegnebrættet, men det endte til sidst med at de valgte at samle alle deres gamle demoer, lidt live numre samt tre helt nye sange udelukkende optaget til anledningen og så udgive hele svineriet på et dobbelt album. Og for fanden en udgivelse det er blevet til!

De tre nye sange lyder meget som den lidt mørkere stil på ”Among the Dead”, og specielt er titel-numret ‘Dawn of Creation’ virkelig lækker. Herefter følger vi med Steene og co. tilbage igennem tiden og får alt fra de tre numre fra deres første demo ”Iron Fire”, cover versioner fra diverse tribute-abums (bl.a. en fed udgave af Virgin Steele’s ‘A Token of My Hatred’), sange der blev frasorteret og aldrig kom med på noget album (lyt f.eks til den lidt Running Wild-lydende ‘Flames of Revenge’ og den energiske ‘Millenium Warriors’ fra sangskrivningen op til ”Revenge”-skiven), tidlige versioner af nu klassiske Iron Fire-numre (specielt er det sjovt at genhøre demo-versionen af ‘Beast From the Blackness’ som oprindeligt hed ‘Fire God’. En anden er ‘Jerusalem’ der blev til ‘The Kingdom’), en lille håndfuld livenumre og meget meget mere.

Er man fan af Iron Fire er der på ”Dawn of Creation” virkelig masser af guf at finde (for bare lige at nævne et par gemte guldklumper mere; den aggressive ‘Vengeance From Hell og balladen ‘Days of Tragedy’!!), og man glædes faktisk over de ikke kunne få lavet en decideret best of. Her får man i stedet de sidste stumper af bandets historie til samlingen, og det er sgu bare fedt at have på hylden. Hvis man selvfølgelig er fan. Hvis man ikke er decideret fan, vil man, altså i kraft af man godt kan lide power metal, stadig få en ordentlig omgang svedig musik, men man vil nok alligevel stadig få en smule mere ud af, at hoppe på et af bandets regulære studie-albums. Det her ER nemlig en ‘fan-pleaser’, og i min optik en perfekt måde at fejre sit jubilæum på! Det hele er samtidig samlet sammen med uddybende noter til hver enkel sang, tekster til de nye og masser af billeder fra hele karrieren, samt skitser til album covers.

Så for at afslutte anmeldelsen med manér – stort tillykke med jubilæet drenge og tak for at have fuldendt samlingen med denne kæmpe cocktail af gamle (og nye) numre. Vi ser frem til de næste tyve år. Fans af Iron Fire har nok allerede købt den, men hvis man stadig mangler, så skynd jer, for der følger en limited bonus skive (et live show fra Stuttgart optaget i 2007) med til de første købere. What’s not to like?!

Af Skousen