Næstved Metalfest – optakt med Withering Surface

Foto: Jakob Muxoll

Klar til fest på hjemmebane!!

Lige om lidt slås portene til Næstved Metalfest op – og derfor har vi taget fat i en række af de bands, der spiller på festivalen, for lige at lodde stemningen og tjekke dagsformen ud.

Her er det Withering Surface, som vi har smidt en flok spørgsmål efter – spørgsmålene er besvaret af Allan Tvedebrink  (guitar).

Metaltone: Nu er festivalen jo i jeres “baghave” – så hvad er jeres forhold til festivalen?

Withering Surface: Ja, det må man sige. Udover at vores sanger er manden bag festivalen, så har jeg hevet utrolig mange branderter hjem på Grønnegades Kaserne og crashet i vores øvelokale, som også ligger på området. I mine teenageår og i tyverne gik jeg til og afholdt jeg mange koncerter i Musikstalden med mine venner fra Mogenstrup og mine med-ildsjæle fra vores øvelokaleforening, som også afholdt koncerter og festivaler dengang. Sjovt nok den samme øvelokaleforening som mit Næver rock band øver i i dag – til samme pris som i 92. Dengang var jeg meget aktiv i det lokale musikmiljø, som jeg synes blomstrede og fostrede mange fede bands. Det er som om, det musikmiljø er helt og aldeles forsvundet, så det er mega cool, at Næstved Metalfest er blevet så fed, som den er og dermed kan sætte Næver på det musikalske landkort, når der ikke er andre, som gider.

Jeg har kun været på festivalen i 2022, hvor vi også spillede, og jeg må sige, at det er imponerende, hvor godt det hele forløb. Super fede omgivelser, god afvikling og et spændende line-up, hvor der er plads til alle genrer og størrelser af bands og hvor man også tør tage nogle chancer med headlinere, som ikke nødvendigvis er bands, man kan se på alle de store kapitalistiske festivaler. Det er også dejligt at se, at festivalen udvikler sig fra år til år både program- og størrelsesmæssigt. Det eneste jeg egentlig mangler, er større tilslutning fra de lokale Næver-hoveder, som trods lokationen kun udgør en forholdsvis lille procentdel af publikum. Måske jeg skulle høre min mor, om hun vil med…

Metaltone: Jeres seneste, og i øvrigt glimrende, album, “Exit Plan” er jo fra i år og stadig ganske nyt – så bliver det primært fra dette album at I giver os et show? Eller bliver det mere en omgang “Greatest Hits”?

Withering Surface: Tusind tak! Ja, det er vel stadig i omegnen af spritnyt. Da vi blev gendannet, var vi alle enige om, at vi ikke bare ville spille gamle numre. Det var og er vigtigt for os at vise, at vi også er relevante på vor tids musikscene. Så ja, der er numre fra både Exit Plan og Meet Your Maker, som udgør ca. halvdelen af sætlisten, men der er selvfølgelig også de gamle klassikere, vi stod og trykkede af i Musikstalden i 90’erne. Udover det, har vi en lille eksklusiv overraskelse med. Der skal jo være lidt guf til dem, der har været med lige siden.

Metaltone: Hvis der nu skulle sidde nogen derude, der ikke kender til jer på forhånd, kan I så lige sætte et par ord på, hvem I er – og hvorfor man skal komme og høre jer?

Withering Surface: Det er der jo ikke, men jeg kan da godt svare alligevel, haha. Spøg til side, vi er et 30 år gammelt band, som blev dannet i Næstved i 1994. Vi spiller melodisk dødsmetal, hvis der skal et mærkat på. Dog synes jeg, vores tilgang til genren er vores egen og selv om mange har brug for at sætte (for det meste svenske) bands i forbindelse med os, så synes jeg, vi spænder meget bredt i vores udtryk og den observante lytter vil kunne genkende mange forskellige inspirationer fra andre genrer. Hvis man godt kan lide metal med masser af melodi, hooks, riffs og bræg med-omkvæd, så er det nok tiden værd. Jeg synes, vi har lavet en god og varieret sætliste.

Metaltone: Kan I også komme med 3 numre, der giver et billede af hvem I er – og hvorfor vælger I lige netop de numre?

Withering Surface: Arh, det er sateme svært. Jeg vil nok være tilbøjelig til at nævne nye numre som Leaves In The Stream og I Finally Lost (All Faith In Humanity) fra de to seneste plader og hvis det skal være noget ældre, må det blive Walking On Phantom Ice fra pladen af samme navn. De er vist mest repræsentativt for det materiale, vi spiller live. De har alle samme elementer af blandede riffs, god energi og omkvæd, man kan synge med på.

Metaltone: Når folk nu har hørt jer til koncerten, hvor kan man så finde jer efterfølgende, hvis man skal have styr på high fives, selfies eller skål?

Withering Surface: Det er ikke verdens største festival, så man kan nok ikke rigtig undgå at støde ind i os, haha. Men vi plejer at hænge ud i merch boden umiddelbart efter, vi har spillet, så hvis det er en mulighed, gør vi også det i Næstved. Og ellers er vi ikke typerne, der sidder og hænger backstage, vi skal ud at se noget musik!

Foto: Jakob Muxoll

Metaltone: Skal I selv være festivalgængere før og/eller efter jeres egen optræden? Og er der andre bands på plakaten, som I vil anbefale os andre at opleve, når nu vi har chancen?

Withering Surface: Vi er alle rigtig glade for at være på festival. Det er en mega god mulighed for at støde ind i venner og bekendtskaber fra nær og fjern og så selvfølgelig også for at opleve nye og gamle bands. Jeg ved ikke, hvilke planer, de andre har, men jeg tager lørdagen med, da jeg er forhindret fredag.

Om torsdagen, hvor vi spiller, skal jeg se Avarice, vores trommeslagers andet band. De er super fede og har en sindssygt god energi, ikke mindst på grund af deres karismatiske sanger og deres in your face thrash party! Lige inden os spiller Sylvatica. De er sindssygt seje og spiller møgfedt. Vi skal til Japan sammen med Manticora til oktober, men jeg har aldrig set dem live, så dem glæder jeg mig meget til at se og møde. Tygers of Pan Tang headliner og er jo gamle som os og nok en kende mere legendariske. Jeg har ikke hørt meget af deres musik, men bliver nødt til at tjekke dem ud også.

Jeg er rimelig træt af ikke at kunne se Blazing Eternity fredag. De udgav en virkelig god comeback plade tidligere i år og har fået flotte live-anmeldelser, så hvis du har mulighed for det, så grib chancen! Centinex går langt tilbage sammen med os, dem ville jeg også gerne se.

Lørdag står der Maceration, Vanir, Necrophobic og Demonical på min tjekliste. Alle fede bands som jeg aldrig har set live.

Metaltone: Når så I er færdige i Næstved – og folk ikke kan få nok af jer – hvornår er der så chancen for at opleve jer igen?

Withering Surface: Sådan lige umiddelbart efter, har vi Odense Metalfest, som også er en mindre metal festival, der er værd at rejse efter. Det er d. 25. september og ugen efter spiller vi på Danmark mest legendariske metalfestival i Aalborg. På længere sigt drager vi på Metalizeds tour, som dækker det meste af landet, i starten af 2025. Mest lokalt i forhold til Næstved er vel Vordingborg og Slagelse hhv. 21. og 22. februar. Vi glæder os meget til at tage på den turne sammen med Trold og Panzerchrist, da det er meget længe siden, vi på den måde har været rundt i Danmark. Vi håber virkelig folk er klar på at komme ud og tjekke alle tre bands ud.

Metaltone: Har I afsluttende nogle bevingede ord til de folk, der sidder derude og læser med?

Withering Surface: Kom ud og støt musikken på landets spillesteder, både inde og ude. Tjek os Jakob Muxoll, og alle andre danske bands ud på streamingtjenesterne. Vi er mange, der er fede og det er jo gratis – og det bliver virkelig værdsat, når folk lytter til den musik, vi bruger så mange timer og kræfter på at skabe. Ellers bare fyr den af og hav det sjovt på festivalen!

Tekst: Martin Hildebrandt

Foto: Jakob Muxoll

Facebook:

Withering Surface: WitheringSurface

Dem de nævner:

Avarice: AvariceDK

Sylvatica: SylvaticaOfficial

Manticora: ManticoraBand

Tygers Of Pan Tang: tygersofpantangofficial

Blazing Eternity: blazingeternity

Centinex: Centinexofficial

Maceration: maceration

Vanir: Vanirband

Necrophobic: necrophobic.official

Demonical: Demonicalofficial