Graspop Metal Meeting 2019

Photo: Hammer

Da jeg i vinteren 2018/19 skulle til at beslutte, hvilken af de ”store” juni festivaler jeg skulle aflægge et besøg den kommende sommer, var feltet hurtigt skåret ned til 2. Hellfest i Frankrig, var jeg ikke hurtig nok ude til at nå at købe billet, inden den var udsolgt, så valget stod mellem vores hjemlige Copenhell eller Graspop Metal Meeting i Belgien. Det stod hurtigt klart at Copenhell, som jeg ellers normalt deltager i, ville få svært ved at lokke mig. Deres program var, efter min mening, ikke stærkt nok til et 10 års jubilæum, hvilket jeg var ret skuffet over. Derfor var jeg hurtigt solgt til det line-up Graspop kunne diske op med. King Diamond, Slayer, Gloryhammer, Power Trip og en vis hr. Phil Anselmo med et eksklusivt Pantera set, bare for lige at nævne en håndfuld navne, var nok til at billetten blev sikret.

Photo: Hammer

Onsdag morgen vågner jeg tidligt, som et andet barn der har glædet sig til juleaften. I aften sker det jeg har ventet godt et halvt år på; Vi skal til Graspop! Dagen snegler sig afsted, men endelig bliver kl 21 og mine medsammensvorne henter mig og kursen sættes med Belgien! Der gøres et kort stop ved grænsen, hvor vi kan proviantere, for derefter at ramme natten og den tyske autobahn. De godt 900 km tilbagelægges i løbet af natten, med rigeligt med pauser til mad og køreskift, så vi ca. kl. 6.30 torsdag morgen, rammer den lille Belgiske landsby Dessel, godt en halv times kørsel fra den Hollandske grænse. Vi finder den parkeringsplads tættest muligt på hovedindgangen. Så da vi har læsset vores medbragte sækkevogn med telte, pavillon, stole og drikkevarer, har vi små 500 meter hen til main entrence. Vi er i god tid, da de først åbner kl. 12, så vi er blandt de første 50 mennesker i køen. Den vokser dog ekstremt hurtigt, til nogle tusinde inden for bare den første time. Ventetiden går hurtigt og allerede én time før annonceret portåbning, slås dørene op. Grundet vores gode plads i køen, får vi hurtigt vores armbånd og kan gå videre til ”Bagagetjek” inden vi kan komme ind på selve campingområdet. Grunden til dette ”bagagetjek” er, nogle på papiret ret strenge regler, så som; max 24 dåser øl/sodavand per person, INGEN glas flasker/ting overhovedet, samt kun ganske få tilladte campingblus. Vi havde dog læst op på reglerne hjemmefra, så vi kommer hurtigt igennem. Dog var

Photo: Hammer

kontrollen ikke særlig grundig, men hellere være på den sikre side. Nu kunne campingområdet ”Camp Boneyard” indtages og campen sættes op. Dette er dog lettere sagt end gjort. Der går en lang række stewards med et reb imellem sig og rykker sig kun ganske lidt af gangen. Dette resulterer i en lidt hård kamp om pladsen, når alle gerne vil have plads til både telte og pavilloner. Men heldigvis er metalheads et venligt og hjælpsomt folkefærd, så alle får hjulpet alle, og så ender alle i vores område med at have hver deres camp. Og så kan vi begive os tilbage til bilen for at hente resten af vores ting, samt endnu en omgang drikkelse 😉
Inden festivalpladsen åbner kl. 16, kan vi lige nå at tjekke mad, bad og lokums faciliteter ud på Camp Boneyard. Der er et godt udvalg af mad, drikke, camping supplies, merchbod samt powerstations, til at oplade sin smartphone. Bad og toilet faciliteter er dog ikke prangende. 2 ”blokke” med bade og toiletter til hele campingområdet, så vidt vi lige kan se. Derudover har badene ikke døgnåbent, men kun mellem 7 og 23, hvor der samtidig i åbningstiden bliver lukket for rengøring. Det skaber som ventet lange køer om morgenen, både til bade og toiletter. Rengøringen fejler dog ikke noget, så selvom flere hundrede mænd har været inde og morgen skide, er det ikke noget man taget notits af, når det bliver ens egen tur. I forlængelse af bad/toilet ”blokken” er der også flere pissoir, samt vandhaner med drikkevand.

Photo: Hammer

Kl. 16 åbner selve festivalpladsen, eller dele af den i hvert fald. Dette skyldes at torsdag kun er ”opvarmningsdag”, så de 2 store hovedscener og området dertil åbner først fredag. Pladsen er af en fin størrelse, så der ikke bliver overfyldt til trods for godt 50.000 gæster. Der er 6 scener i alt. 3 open air scener og 3 telt scener, som skal lægge gulv til ca. 110 koncerter over de næste 4 dage. Derudover finder man rigeligt med boder, hvor alskens slags mad og drikke kan erhverves for de såkaldt ”Tokens”, som er eneste betalingsmiddel på festivalpladsen. Den officielle merchbod som sælger Graspop merch og merch fra de optrædende bands, kan der dog betales både med kreditkort og kontant. Alle andre steder er det Tokens. Tokens er en blå plastikmønt, som kan købes i forsalg eller trækkes i automater på pladsen. Bedste kurs får du ved at købe dem hjemmefra, hvor du giver 2,65€ pr. Token. I automaterne på pladsen er kursen henholdsvis 2,85 og 3€, afhængig om du køber dem med kort eller kontant.
Priserne på pladsen er også rimelige når man sammenligner med danske. Én øl (25 cl) koster 1 token og en 50 cl. koster 2. Maden koster mellem 2 og 4 Tokens for et måltid, så helt ruineret bliver man ikke.
Hvis der ikke skulle være nok på programmet til at udfylde dagene, er der også både pariserhjul og radiobiler på pladsen, men jeg har i hvert fald ikke tid til en tur med det line-up der venter forude.
Torsdag starter dog blødt ud, hvor jeg kun skal se Aborted, samt det længe ventede show med Phil Anselmo and the Illegals, som skal spille et 100% Pantera set! Og for folk der skal se ham på Roskilde festival i juli, kan godt begynde at glæde sig til; a trip down memory lane! Og efter Phil Anselmo er det tid til at finde teltet og få noget tiltrængt søvn, efter 44 timer i streg uden.

Photo: Hammer

Efter en god nats søvn, samt kø til både bad og toilet, er det tid til ”Thrash Friday”. For med koncerter som Death Angel, Testament, Anthrax, Municipal Waste og ikke mindst SLAYER, er der lagt i kakkelovnen til en halsbrækkende dag. Specielt når ”pauserne” i thrash programmet skal bruges på Hatebreed, Lynyrd Skynyrd, Children of Bodom og Amon Amarth. Så da de sidste toner fra SLAYER har lydt, for sidste gang i Belgien, er det tid til endnu engang at finde teltet og få noget søvn. Det bliver dog ikke lige med det samme at øjnene lukkes, for pladsen giver genlyd af talrige; SLAAAAAYYER!!!! råb fra de ekstatiske metalheads som er på vej ”hjem” efter SLAYER koncerten.
Hvis man skulle tro at man havde set meget fredag, bliver lørdagen bare endnu et overflødighedshorn af fede koncerter. Vi starter stille ud med 2 x power metal, fra henholdsvis GloryHammer og HammerFall, og med en ordentlig omgang sing a long, er scenen sat til en dag hvor vi bl.a. skal se Immolation, Behemoth, Legion of the Damned, Ministry, Slipknot og vores egen King Diamond. Kongen er for mit vedkommende festivalens højdepunkt og han skuffer ikke! Vi får bl.a. serveret et helt nyt nr.: Masquerade of Madness! Glæder mig vanvittigt til at se ham igen i K.B. Hallen til august!
Søndag er sidste dag, og vi starter med at pakke vores camp sammen og få smidt tingene over i bilen, så vi er klar til at køre mod Danmark, i aften efter sidste koncert. Med bilen pakket kan vi komme over på pladsen, hvor Crisix fra Spanien sparker dagen i gang med en seriøs omgang thrash. Da jeg så dem for 3 uger siden til Heavy Agger Metal Festival, var det vildt, men denne gang er det endnu vildere! Hold kæft en energi! Resten af dagen står på energiudladninger fra Power Trip, Gojira, In Flames, Terror og Possessed, samt mere rolige koncerter med WhiteSnake og Def Leppard. Og efter 3 numre med Sabaton må vi kapitulere. Vi bliver enige om at droppe Carcass, for at slippe for køen i morgentrafikken i Hamborg, og vender snuden mod Danmark kl. 22.30. Kl. 05 bliver jeg, godt ”bombet” smidt af hjemme sammen med mine ting, og en fantastisk tur er slut. Fuck sådan 4 dage går stærkt!
Når jeg kigger tilbage på disse 4 dage, står koncerterne med Phil Anselmo, Municipal Wast, Power Trip, Crisix, SLAYER, Amon Amarth og King Diamond som de største højdepunkter. Selve festivalen har været, til trods fra lidt småting med badetider og køer til bad og toilet, et positivt bekendtskab. Og med et fantastisk line-up, en overkommelig afstand fra DK, samt en billetpris på 210€ inkl. Camping, vender jeg helt sikkert tilbage igen en dag!

/Hammer